6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 192-194-195-196-197-198 Cevapları
Üç Kuvvet
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 192 Cevapları MEB Yayınları
Sınıf başkanının, yardımcılarının ya da sınıf nöbetçisinin görevlerini yapmaması veya birbirlerinin görev alanlarına müdahale etmesi durumunda neler yaşanabilir?
Cevap: Sınıfta yetki ve görevli öğrencilerin görevlerini yapmaması durumunda bir çok kişi sınıf ve okul kurallarına uymaz ve huzuru bozar. Kişiler başkalarının görevlerine müdahale ederse eğer anlaşmazlıklar çıkabilir.
Anayasa’ya göre seçilen milletvekillerinin bütün milleti temsil etmesinin önemi nedir? Tartışınız.
Cevap: Bence milletvekillerinin temsil etmesinin önemi çok fazladır. Mecliste herkes geldiği şehrin sorunlarını anlatır ve halkın sesi olur. Buda yönetimde halkın sesi oldukları manasına gelir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 194 Cevapları MEB Yayınları
Yargı yetkisini bağımsız ve tarafsız mahkemelerin kullanması neden önemlidir? Tartışınız.
Cevap: Adaleti sağlamak bir devletin en önemli görevidir. Bağımsız ve tarafsız bir mahkeme adil kararlar verirken daha cesur olabilirler.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 195 Cevapları MEB Yayınları
Sıra Sizde: Yasama, yürütme ve yargı ile ilgili kelimeleri örnekte olduğu gibi yazınız.
YASAMA | YÜRÜTME | YARGI |
Meclis Başkanı | Bakanlar | Yargılama |
TBMM | Hükümet![]() |
|
Kanun Yapma | İktidar | Bağımsız ve Tarafsız Mahkemeler |
Milletvekili | Adalet | Kanunları Uygulama |
Sııra Sizde: Aşağıda verilen görselleri inceleyerek soruların cevaplarını yazınız.
1) Görsel 6.8’de yer alan “Adalet mülkün temelidir.” sözünden ne anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Adalet halkın huzurunu ve refahını daim eden en önemli esastır. Adaleti sağlayamayan bir yönetimde halk rahat ve huzurlu yaşayamaz. İsyanlar ve iç savaşlar çıkar. Adalet halkın en önemli güvencesidir.
2) Görsel 6.9 ile görsel 6.10’un temsil ettiği kurumların arasındaki farklar nelerdir? Görevleri açısından karşılaştırarak düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: İki görselde de Bakan ve milletvekilleri ortak şekilde kararlar almaktadırlar. Görev tanımları aynı olmasa da iki makamda ki insanlarda teorik olarak aynı işi yapmaktadırlar.
Milletvekilleri ülkenin çeşitli illerinden gelir ve ülkede yaşayan tüm insanların dertlerini mecliste dile getirir.Sorunlarını çözmek için milletvekillerinin yörelerin sorunlarını iyi bilmesi ve topluma yakın olmaları gerekir.
Eski Kitap Sayfaları
Nasıl Bir Yönetim?
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 196 Cevapları MEB Yayınları
YÖNETİCİLERİMİZ VE BİZ
- Okul idarecilerinizin sınıfınızla ya da okulunuzla ilgili alınacak herhangi bir kararda sizin düşüncelerinizi sormalarını ister misiniz? Neden?
Cevap: Evet isterim. Çünkü yapılacak bir çalışma beni doğrudan etkileyecektir. Her kararda öğrencilere bilgi verilmeli ve istekleri dinlenmelidir.
- Sınıf başkanlığına ya da okul öğrenci meclisine aday olan arkadaşlarınızın seçim sürecinde yaptıkları hangi çalışmalar siyasi partilerin propaganda çalışmalarına benzetilebilir? Tartışınız.
Cevap: Arkadaşlarımızın okul ve bizler için çalışma sözü vermeleri, projelerini anlatmaları siyasi partilerin propaganda çalışmalarına benzemektedir.
- Bulunduğunuz yerdeki herhangi bir sorunun çözümünde siyasi partilerin nasıl bir rolü olabilir? Tartışınız.
Cevap: Bulunduğum yerde ki bir sorunu farklı siyasi partilere mensup milletvekilleri mecliste bunu anlatabilir ve hükumete bilgi verip gereğinin yapılmasını isteyebilir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 197 Cevapları MEB Yayınları
- Yeşilay Derneğine ait aşağıdaki görselden sivil toplum kuruluşlarının hangi özelliklerini tespit edebiliyorsunuz? Tartışınız.
Cevap: Bütün sivil toplum kuruluşlarının ortak amacı insanların yaşamlarını kolaylaştırmak, hayatlarında olan yükleri omuzlamak ve bunu karşılıksız yapmaktır.
- Bildiğiniz herhangi bir sivil toplum kuruluşunun yönetimin karar alma sürecinde nasıl bir rolü olabileceğini açıklayınız.
Cevap: Sivil toplum kuruluşlarında çalışan insanların bir çoğu gönüllüdür. İnsanlar yönetime rahat bir şekilde fikirlerini ve projelerini söyleyebilirler.
- Medyaya yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü güç denmesinin nedenleri neler olabilir? Tartışınız.,
Cevap: Medya kuruluşları halka ülkemiz ve dünya hakkında olan biteni objektif biz açıyla aktaran en önemli unsurdur. Bu yüzden çok güçlü kabul edilmektedir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 198 Cevapları MEB Yayınları
- Okuduğunuz habere göre Emniyet Genel Müdür Yardımcısı medyadan neden destek beklemiş olabilir? Tartışınız.
Cevap: İnsanlara ilk olarak medya mensupları bilgi verir. Medya mensupları gerçeği saptırıp farklı konular anlatırsa halkın kafasında yanlış düşünceler oluşacaktır. Emniyet genel müdür yardımcısı doğruları olduğu gibi anlatmaları için onlardan destek istemiştir.
- Medya görevini doğru bir şekilde yerine getirmezse yönetimin karar alma süreci nasıl etkilenir? Tartışınız.
Cevap: Medya yalan yanlış bilgiler ile gerçek dışı haberler yaparak halkın farklı düşünce sitemi kazanmasını sağlar. Bazı yararlı projeler hakkında yanlış ve kötü bilgiler yayarak yönetimlerin karar alma süreçlerini zorlaştırırlar.
- Kamuoyunun oluşmasında medyanın dışında hangi faktörlerin etkisi olabilir? Tartışınız.
Cevap: Kamuoyunun oluşmasında medyanın çok büyük bir etkisi vardır. Bunun dışında sivil toplum örgütleri, ve siyasetçilerin de etkisi çok fazladır.
- Aşağıdaki metni okuyunuz. Buna göre yönetimin karar alma sürecinde hangi unsurların etkili olduğunu altında verilen boşluklara yazınız.
Cevap: ( Bunu kendiniz yapınız )
- Sıra Sizde: Yönetimin karar alma sürecini etkileyen unsurları ve onlarla ilişkili sözcükleri örneğe uygun olarak noktalı yerlere yazınız.
- Herhangi bir ilde belediye başkanı olduğunuzu düşünün. Karar alma sürecinde etkili olan unsurlardan en çok hangisi sizin kararlarınızı etkilerdi? Yönetimin karar alma sürecindeki unsurları karşılaştırarak gerekçelerini arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Beni en çok gazeteci ve medya mensupları etkiledi. Çünkü projelerim hakkında çok soru sordular ve bunları halka farklı yansıtmalarından çekindim.
Sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışan insanlarımızın yardıma muhtaç kişilere çok yardımları dokunuyor. Bu yardımseverlikleri muhtaç kişileri mutlu ediyor.